Een moment geduld a.u.b.
  • Handige keuzehulp
  • Gratis verzending NL & BE v.a. €39,95
  • Voor 16:00 besteld, morgen in huis*
  • Scherp geprijsd
De tv ophangen aan een gipswand of holle wand
Ga terug naar het overzicht

De tv ophangen aan een gipswand, gibo wand of holle wand

Er is niet een simpel antwoord op te geven welke constructie voor bevestiging de beste is, dat hangt namelijk af van meerdere factoren die bepalen welke tv muurbeugel het beste bij jouw type muur past.

De positie waar de tv bevestigd gaat worden aan de wand

Eerst moeten we bepalen in welke ruimte de tv komt te hangen, denk aan de woonkamer, slaapkamer, kinderkamer, hobby kamer etc.  Elk vertrek heeft meestal een andere indeling en kan ook met verschillende type muurbeugels worden bevestigd, als voorbeeld in slaapkamers worden ook veelal plafondbeugels gebruikt omdat deze vertrekken vaak kleiner zijn en een tv plafondbeugel geen ruimte "kost", netjes aan het plafond bevestigd is vaak ook een hele goede oplossing.

Zit je recht voor de tv zoals onderstaand voorbeeld dan is een vlakke tv beugel prima te gebruiken maar bij gebruik van een hoekbank of stoelen aan de zijkanten van de tv dan is een draaibare muurbeugel een prima alternatief aangezien de tv van de muur afgetrokken kan worden en dan naar elke gewenste positie gedraaid kan worden.

welke-muurbeugel-past-bij-mijn-tv

De stevigheid van de muur waarop de tv wordt bevestigd

Het type muur is zeer belangrijk in combinatie met het gewicht van de tv; de wand moet stevig genoeg zijn om de tv te kunnen dragen maar uiteraard ook de muurbeugel. Een stenen of betonnen muur zijn de beste muren om een tv aan te bevestigen, minder goed maar mogelijk zijn de zogenaamde gibo muren, deze worden vaak gebruikt bij tussenmuren in nieuwbouw, de dikte van deze wanden variëren gemiddeld van 9 t/m 12 cm, je kunt hier een standaard muurplug voor gebruiken die standaard wordt mee geleverd bij de muurbeugels maar er zijn ook zogenaamde wokkels te verkrijgen; deze zijn niet rond met 6-hoekig en speciaal gemaakt voor deze gibo wanden.

De tv muurbeugel bevestigen aan een gips wand of holle wand

De gipsplaten wand; deze horen wij vaak voorbij komen, veelal zijn de mensen angstig om hier een tv aan te bevestigen, is deze angst terecht? Ja en nee want niet elke wand is het zelfde gebouwd. Het is voor ons vanaf afstand natuurlijk onmogelijk om te beoordelen of de muurbeugel op de gipsen wand bevestigd kan worden, wel kunnen wij wel een heel goed advies geven. Een gipsenwand wordt normaliter met houten telgen of metal stud bevestigd, afhankelijk van het type muurbeugel qua wandplaat kan er bepaald worden of de tv muurbeugel erop bevestigd kan worden. Bij twijfel niet ophangen en haal altijd een deskundig persoon erbij die dit kan inschatten.

muurbeugel bevestigen aan een houten balk muur

Een voorbeeld van een houten balken wand

tv muurbeugel bevestigen aan een metal stud wand

Een voorbeeld van een metal stud wand

 

 

Een houten balk of metal stud wordt normaliter om de 60 cm geplaatst, wij raden altijd aan om de muurbeugel minimaal boven en onder op de houten balk of metal stud in het midden te bevestigen. De rest van de bevestiging kan in de gipsplaat zelf, in de ijzer speciaal winkel zijn speciale pluggen verkrijgbaar voor in gipswanden en wij raden altijd aan om naar dit soort winkels te gaan dan een bouwmarkt, vaak is het personeel hier namelijk meer deskundig en krijg je uiteindelijk een beter advies en materialen mee.

Is de muurplaat van de muurbeugel (te) smal en de plek waar deze moet komen is geen balk of metal stud dan als alterntief kun je ook bijvoorbeeld een stuk MDF hout van ca. 19 of 21 mm gebruiken en deze eerst op de muur plaatsen voor extra stevigheid en daarna de muurbeugel daarop monteren, zo ontstaat ook een hele stevige constructie.

gipsplaat plug voor gipsenwanden om de tv beugel te monteren aan de wand

Een voorbeeld van een gipsplaatplug

 

De tijd dat er werd gezegd dat de muur te zwak is om een tv beugel aan vast te maken is wel geweest, tegenwoordig met de veel lichtere LED en OLED tv's ten opzicht van de LCD en plasma televisies is verleden tijd, laat je dan ook niet zomaar wat aanpraten in een bouwmarkt. Het installeren van een ophangsysteem aan een gipsenwand, gibo wand of holle wand vergt misschien wel iets meer voorbereiding maar uiteindelijk kan het gewoon bevestigd worden. Mocht je zelf twijfelen schakel dan altijd de hulp in van een expert.

Één van de fabrikanten die verschillende systemen verkoopt is: Toggler.
De Toggler hollewand anker kan een prima oplossing zijn deze heeft een groot stalen draagvlak van 50mm zie de website: https://www.toggler.nl/hollewandanker
Of bekijk de Toggler hollewandanker installatie video

toggler-hollewandanker
De Toggler hollewand anker