Een moment geduld a.u.b.
  • Handige keuzehulp
  • Gratis verzending NL & BE v.a. €39,95
  • Voor 16:00 besteld, morgen in huis*
  • Scherp geprijsd
TV-muurbeugel plaatsen op een (dunne) gipswand
Ga terug naar het overzicht

TV muurbeugel bevestigen op een (dunne) gipswand

Bij het plaatsen van een muurbeugel op een gipsen wand horen we vaak dat dit niet kan, echter als je de goede bevestigingsmaterialen gebruikt hoeft dit geen probleem te zijn. Vlakke muurbeugels kunnen allemaal aan een (dunne) gipsen wand. Dit komt doordat een vaste muurbeugel enkel het gewicht van de beugel en tv hoeft te dragen dat is ruimschoots genoeg. Bij beweegbare en kantelbare muurbeugels is het net wat anders. Doordat de beugel verder uit de muur komt. Krijg je een ‘’moment’’ ofwel kracht maal arm. Omdat je de beugel van de muur kunt trekken wordt de bevestiging op de wand zwaarder belast. Vergelijk het met een gewicht in je hand. Als je je arm uitstrekt en een gewicht vast houdt is dit veel zwaarder als dicht op je lijf. Verder wordt er meer aan de tv getrokken doordat je hem van en naar de wand beweegt. Bedenk daarom wat de beugel moet kunnen. Hoeft hij maar 40cm uit de wand en 30 graden draaien. Pak dan ook niet een beugel die meer als die 40cm kan. Dan voorkom je ook dat dit gebeurt.

 

Bekijk eerst goed waar je de muurbeugel wilt plaatsen. Markeer met schilderstape eventueel de afmeting van de tv op de muur. En ga even rustig op de plek zitten vanuit waar u wilt gaan kijken. Vindt je deze plek goed ga dan kijken waar je de beugel het beste kunt plaatsen. De meeste beugels kunt na het plaatsen de tv nog hoger of lager, meer naar links of rechts aan de beugel schroeven zo heb je altijd wat tollerantie.

Bij een gipsen wand zitten de stijlen van de constructie vaak om de 60cm. Dit heeft te maken met de gipsen plaat afmetingen. Het beste is om de muurbeugel zo kort mogelijk bij de stijl te plaatsen hier heeft u de meeste draagkracht. Om te kijken waar de stijl zit klopt u met uw knokkel op de wand. Wanneer u een dof geluid hoort zit er een stijl. Vlakke muurbeugels hebben vaak een Breede achterplaat en komen altijd wel uit op een stijl. Evenals de wat grotere draaibare muurbeugels. Hierdoor is het vaak wel mogelijk om bij een stijl uit te komen. Zoek altijd een beugel die je op een breder vlak vast kunt schroeven. Hierdoor verdeel je het gewicht en zit je altijd dichter bij een stijl.

Er zijn diversen alternatieven voor montage aan holle wanden/gipswanden. Naar mijn mening is Fischer en Toggler hier het beste merk in. Een tweetal Fischer producten bieden wij aan op onze webshop. Wat belangrijk voor de montage is dat er een groot draagvlak gecreëerd wordt dit voorkomt dat de plug uit de wand komt. Een standaard plug blijft in de muur zitten d.m.v. zijwaartse uitzetting. Hierdoor wordt er wrijving veroorzaakt in het geboorde gat en voorkomt dat de plug en schroef eruit komen. Bij een gipsen wand is de dikte van de wand maar 12mm hierdoor kan er aan de zijkanten van het gat niet genoeg wrijving komen voor de plug om te blijven zitten. Beter is daarom een bevestiging die door de wand gaat en vanuit achter de wand een breder oppervlakte beslaat. Dit wordt verduidelijkt in de YouTube filmpjes. Er zijn tal van producten die u hiervoor kunt gebruiken hiervoor kunt u zoeken op holle wand bevestiging. Toggler en Fischer.
 

Nadat je alles gemonteerd hebt is het altijd verstandig om te controleren of alles goed vastzit. En of je toch niet ergens een fout hebt gemaakt. Contoleer of alle schroeven vastzitten. Mocht er 1 niet goed gelukt zijn, boor dan een nieuw gat en voorzie deze van een nieuwe plug. Meestal zet je een muurbeugel met 4 bouten vast. Vaak is dit ook voldoende. Maar het is niet verkeerd om hem met 8 bouten vast te zetten. Dit maakt voor de tv-muurbeugel niet uit. Nadat je alles hebt gecontroleerd kun je bij een vaste beugel de tv eraan hangen. Bij een draai kantelbare beugel zou ik eerst even de beugel uittrekken naar de uiterste positie. Dan even kijken hoeveel uw tv weegt en ditmaal 2 aan de beugel hangen. Dit kan bijvoorbeeld door tas/doos met boodschappen erin aan de voorkant vd beugel te hangen. Of een fitness gewicht. Doe de beugel een aantal keer op en neer en als je niets ziet bewegen dan weet je dat je tv ook veilig aan de muur hangt.