Een moment geduld a.u.b.

✔ Gebruik code 0524KOR voor 10% korting op uw eerstvolgende bestelling! *Deze actie is geldig tot en met 14 juli 2024 .

  • Voor 23:59 uur besteld = morgen in huis*
  • Handige keuzehulp
  • Gratis verzending NL & BE v.a. €39,95
  • Scherp geprijsd
  • Voor 23:59 uur besteld = morgen in huis*
  • Gratis verzending NL & BE v.a. €39,95
Wat is VESA

Wat is een VESA aansluiting?

De VESA-Aansluiting voor Je TV: Wat Je Moet Weten


De VESA-aansluiting, een afkorting voor Video Electronics Standards Association, is een cruciaal onderdeel voor moderne televisies. Het staat voor een reeks industriestandaarden die zijn ontwikkeld om de compatibiliteit en uniformiteit van de bevestiging van flatscreen-televisies en monitoren aan wandbeugels, tafelstandaarden, en andere bevestigingsmechanismen te waarborgen.

De VESA-Standaard in Detail

Het hart van de VESA-standaard is het vaststellen van een specifiek patroon van montagegaten op de achterkant van de televisie. Deze gaten zijn strategisch gerangschikt in een vierkant of rechthoekig patroon en worden gebruikt om de televisie te monteren op bijpassende montagehardware, zoals muurbeugels of standaarden. Het VESA-montagepatroon wordt vaak aangeduid met twee cijfers, bijvoorbeeld "VESA 200x200." Hierbij geeft het eerste cijfer de horizontale afstand tussen de montagegaten aan, terwijl het tweede cijfer de verticale afstand vertegenwoordigt.

wat-is-vesa

Een voorbeeld van een Samsung tv met VESA 200x200

Waarom is de VESA-Aansluiting Belangrijk?

Compatibiliteit: De VESA-standaard zorgt ervoor dat televisies van verschillende fabrikanten compatibel zijn met dezelfde reeks muurbeugels en standaarden, zolang ze dezelfde VESA-specificatie delen. Dit maakt het gemakkelijk om de juiste beugel te kiezen voor je televisie, ongeacht het merk.

Veiligheid: Het gebruik van een VESA-montagesysteem garandeert dat je televisie stevig en veilig aan de muur of een andere bevestiging wordt gehouden, wat belangrijk is om ongelukken en schade te voorkomen.

Esthetiek: Een VESA-bevestiging zorgt voor een nette en gestroomlijnde look in je woonkamer. In plaats van dat je televisie op een meubel staat, hangt deze elegant aan de muur of staat deze op een slanke standaard.

Flexibiliteit: Als je je televisie in de toekomst wilt vervangen, hoef je meestal alleen maar te zorgen dat de nieuwe televisie dezelfde VESA-specificatie heeft om dezelfde beugel te blijven gebruiken. Dit bespaart geld en gedoe.

 

Hoe Vind je de VESA-Specificatie van Je TV?

Je kunt de VESA-specificatie van je televisie vinden in de handleiding van de TV, op de website van de fabrikant of door simpelweg de montagegaten op de achterkant van de televisie op te meten. Het is van essentieel belang om deze specificatie te kennen bij het kiezen van een geschikte muurbeugel of standaard voor je televisie. Bij Muurbeugel.nl kun je gebruik maken van de muurbeugel keuzehulp, hierdoor hoef je dit niet uit te zoeken en je krijgt direct de juiste muurbeugels te zien voor jouw merk en model tv.

In conclusie, de VESA-aansluiting is een belangrijk onderdeel van moderne televisies. Het zorgt voor compatibiliteit, veiligheid, esthetiek en flexibiliteit bij het monteren van je televisie. Bij het kiezen van een beugel of standaard voor je TV, is het begrijpen en overeenkomen van de VESA-specificatie van je televisie de sleutel tot een succesvolle installatie.

Meer informatie over VESA vind je op de website van vesa.org.

Hier is een overzicht van de meest voorkomende VESA-aansluitingen voor muurbeugels:

VESA 75x75:
Dit is een van de kleinste VESA-standaarden, waarbij de montagegaten zich 75 millimeter van elkaar bevinden, zowel horizontaal als verticaal. Deze standaard wordt vaak gebruikt voor kleinere monitoren en televisies.

VESA 100x100:
De VESA 100x100-standaard heeft montagegaten die zich 100 millimeter van elkaar bevinden, zowel horizontaal als verticaal. Deze wordt vaak gevonden op monitoren en tv's van gemiddelde grootte.
VESA 200x100 en 200x200:

Deze standaarden hebben montagegaten die respectievelijk 200 millimeter horizontaal en 100 millimeter verticaal (200x100) en 200 millimeter zowel horizontaal als verticaal (200x200) uit elkaar liggen. Ze worden vaak gebruikt voor grotere televisies.

VESA 400x200, 400x400 en 600x400:
Deze standaarden hebben montagegaten met verschillende afstanden. VESA 400x200 heeft gaten op 400 millimeter horizontaal en 200 millimeter verticaal, VESA 400x400 op 400x400 millimeter, en VESA 600x400 op 600x400 millimeter.

vesa-400x400

Voorbeeld van een Samsung UE65MU8000 met VESA 400x400 aansluiting

VESA 800x400 en 800x600:
Deze standaarden hebben montagegaten die zich respectievelijk op 800 millimeter horizontaal en 400 millimeter verticaal (800x400) en 800 millimeter horizontaal en 600 millimeter verticaal (800x600) bevinden. Ze worden vaak gebruikt voor enorme displays en commerciële toepassingen.
Non-VESA Adapterplaten:

Sommige schermen hebben geen standaard VESA-montagegaten. In dit geval kunnen non-VESA adapterplaten worden gebruikt om het scherm op een VESA-muurbeugel te monteren. Deze adapterplaten zijn speciaal ontworpen om aan de achterkant van het scherm te worden bevestigd en hebben VESA-gaten voor montage.

Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de VESA-montagegaten op je scherm overeenkomen met die van de muurbeugel die je wilt gebruiken. Controleer de handleiding van je scherm of meet de afstanden tussen de gaten nauwkeurig op om de juiste muurbeugel te selecteren. Onjuiste VESA-compatibiliteit kan leiden tot problemen met installatie en stabiliteit van je scherm.

De meeste gestelde vragen over een VESA aansluiting

Ik heb een Sony tv uit 2013, ik zie maar 2 schroefgaten achterop de tv kan dat kloppen?
Ja, dat is zeker mogelijk, Sony heeft ervoor gekozen bij diverse 2013 modellen om geen gebruik te maken van een VESA standaard, het is wel mogelijk te bevestigen maar in combinatie met een Sony VESA adapter.

Ik heb een Philps tv en zie 6 schroefgaten, moeten er in alle 6 aan bout gedraaid worden?
Nee, zeker niet, gebruik de 4 buitenste schroefgaten


Lees ook verwante onderwerpen:
De muurbeugel keuzehulp

conversie tabel inch naar cm