Een moment geduld a.u.b.
  • Handige keuzehulp
  • Gratis verzending NL & BE v.a. €39,95
  • Voor 16:00 besteld, morgen in huis*
  • Scherp geprijsd
Muurbeugel installeren

Muurbeugel installeren

Je hebt nu je tv gekocht en wil deze aan de wand monteren, in dit blog leggen wij stap voor stap uit hoe je je tv kunt gaan ophangen.
Het installeren van een LG muurbeugel is een relatief eenvoudig proces dat kan worden uitgevoerd met een paar basisgereedschappen en de juiste instructies. Hier is een algemeen overzicht van de stappen die je moet volgen:

Zorg voor de juiste installatie materialen

lg-tv-installeren-gereedschappen

Veelal wordt hier niet over nagedacht maar het gereedschap is één van de belangrijkste onderdelen voor het ophangen van een tv.

Boormachine

Zorg voor een goede boormachine en afhankelijk van het type muur een goede bijpassende steen of beton boor in het geval van stenen of betonnen wanden. (Voor gips of gibo wanden hebben wij een andere blog geschreven: zie: De TV ophangen aan een gipswand, gibo wand of holle wand.

Waterpas

Wij raden aan bij voorkeur nooit een waterpas te gebruiken die in de de doos wordt meegeleverd bij de muurbeugel, deze kleine waterpassen zijn namelijk onnauwkeurig en voldoen niet aan een correcte installatie.

Kruiskop schroevendraaier

Wanneer je de bouten in de tv draait gebruik daarvoor nooit een boormachine maar draai altijd met de hand vast. In de regel worden er altijd de zogeten Philips bouten in de tv gedraaid, dit zijn kruiskop schroeven.

Potlood

Voor het aftekenen op de wand gebruik je een potlood

Meetlint

Een meetlint is essentieel om te bepalen welke hoogte en afstand op de muur de tv gemonteerd moet worden.

Zachte handschoenen

Eventueel kun je zachte handschoenen gebruiken voor installatie maar is niet noodzakelijk, met handschoenen voorkom je vette vingers op je scherm na installatie waarna je de tv achteraf moet gaan schoonmaken.

Pluggen en bouten voor in de muur

Afhankelijk van het type muur gebruik je pluggen en bouten voor in de muur, deze worden doorgaans meegeleverd bij de (muur)beugel. (bij ons gehele assortiment wordt dit altijd meegeleverd)

Stenen of betonnen wanden: hiervoor gebruik je de kunststof pluggen en bouten.
Controleer in je handleiding van je muurbeugel welk formaat plug en bout er wordt gebruikt, staat het er niet exact in vermeld meet het dan op. Belangrijk dat je met de boor een gat boort die de juiste diameter heeft en lang genoeg is voor de muurbout, het kan namelijk voorkomen dat de muurbout langer is dan de kunststof plug.

Gipswanden of Gibo muren
Veelal horen wij dat een muurbeugel niet geinstalleerd kan worden op een gipswand of gibo wand, dit is onzin, in 99,9% kan dit altijd geinstalleerd worden mits de juiste materialen voor bevestiging gebruikt worden. Het klopt wel dat een gipswand meer aandacht aan besteed moet worden, twijfel je zelf of je dit gaat lukken dan geven wij het advies om iemand met meer technische achtergrond dit uit te laten voeren, het is namelijk wel belangrijk dat je beugel stevig en veilig wordt bevestigd.

Houten wanden
Een muurbeugel op een houten wand installeren is in de regel gemakkelijk te plaatsen, zorg voor juiste houtdraad bouten.

Wij raden altijd aan om hiervoor de muurbeugel mee te nemen naar een ijzer speciaal winkel en je door een expert te laten voorlichten om de juiste installatie materialen te kopen.

De TV uitpakken

tv-uitpakken


Zorg dat je de TV uitpakt met minimaal 2 personen, dit is ook afhankelijk van de grootte van de tv.
Bekijk hier een voorbeeld video van het uitpakken van een Samsung tv.

Plaats de tv met de beeldscherm richting op een vlakke zachte en schone ondergrond, bijvoorbeeld een laken of dekbed. Nu kijk je direct op de achterkant van de muurbeugel.

Hoogte tv ophangen

hoogte-tv-ophange

Hoe hoog moet je de TV ophangen? 

Een veel gestelde vraag waar niet een standaard antwoord op te geven is, natuurlijk kun je diverse reken modules op het internet terugvinden maar hier heb je helaas niet veel aan, in de regel wordt er gesproken over 1/3 vanaf ooghoogte bovenkant tv maar dat gaat niet altijd op, waarom zul je je eigen vragen? Dat gaan we uitleggen.

1. In welke ruimte je de tv ophangen?
2. De grootte van de tv
3. Waar ga je de tv voor gebruiken? (TV kijken of gaming)
4. Gebruik je een tv meubel of dressoir onder de tv?

Zoals in bovenstaande voorbeelden aangegeven heeft dit invloed op de juiste hoogte om je tv te installeren.
Zonder eerst de tv te bevestigen aan de muur en achteraf er achter te komen dat de tv te hoog of te laag hangt geven wij twee tips om dit te voorkomen. Plaats bijvoorbeeld schilders tape of een stuk karton of krant op de wand ter grootte van de tv, ga zitten op de bank/stoel en kijk een tijdje of de hoogte goed is, wanneer je direct al ziet en misschien voelt aan je nek dat de tv te hoog hangt verplaats het dan en gebruik een andere hoogte totdat je de optimale tv hoogte hebt bepaald. 

Sommige tv leveranciers gebruiken een virtuele app om te zien hoe de tv aan de wand eruit komt te zien, grappig maar zegt natuurlijk niks hoe dit echt in praktijk qua kijk ervaring is, wij raden dit dus niet aan om te gebruiken voor de ideale hoogte van de tv.

De muurbeugel op de TV installeren

muurbeugel-op-tv-installeren


Nu je weet hoe hoog je de tv wilt gaan bevestigen aan de muur en kun je de muurbeugel installeren op de tv om er zo achter te komen op welke hoogte je de muurplaat moet gaan bevestigen. In dit voorbeeld wordt een vlakke muurbeugel gebruikt.

1. Sluit de benodige kabels aan zoals stroomkabel, UTP (internet) en HDMI.
2. Zorg ervoor dat geen van de kabels verder uitsteken dan de muurbeugel vlak is.
3. Bevestig de tv strippen op de tv
4. Plaats de muurplaat van de muurbeugel
5. Meet vanaf de onderste gleufgaten (waarmee je de muurplaat vastzet op de muur) van de muurplaat van de muurbeugel tot de onderkant van de tv
6. Je weet al hoe hoog je de muurbeugel wilt ophangen aan de wand (zie hierboven: hoe hoog moet ik de tv ophangen) dit heb je afgetekend op muur.
7. Stel je wilt de tv vanaf de grond tot onderkant tv ophangen op 70cm en zoals in stap: 3 stel dit is 20cm dan is de berekening: 70 - 20 = 50cm.
8. Hang de muurplaat met de onderste gleufgaten op het punt waar je hebt afgetekend, plaats een grote waterpas op de muurplaat en teken de sleufgaten onder en de boven de sleufgaten af.
 

waterpas-gebruiken-muurbeugel


9. Verwijder de muurplaat.
10. Boor de gaten op de posities die je hebt afgetekend (controleer nogmaals de diameter en diepte wat benodigd is in de handleiding van de muurbeugel)
TIP:  boor eerst klein voor met een kleinere diameter boor en boor daarna met de juiste diameter
11. Plaats de pluggen in de muur
12. Plaats de wandplaat weer op de muur
13. Plaats de waterpas weer bovenop de wandplaat van de muurbeugel en schroef deze vast, let op, schroef niet direct compleet vast maar draai eerst alles iets vast, controleer nogmaals op de waterpas of alles recht hangt en draai daarna definitief vast.
14. Pak de TV met minimaal 2 personen op en hang de tv (waarop de tv strippen nog zijn gemonteerd) aan de muurplaat, laat niet direct los maar zorg ervoor door eerst goed te controleren of de muurstrippen goed in de muurplaat hangen, weet je zeker dat het goed hangt dan kun je de tv los laten en je tv hangt op de door jouw uitgekozen hoogte!  Gefeliciteerd!

 

v-opgehangen-aan-de-muur

Wanneer de tv op de juiste wijze is geïnstalleerd zou het eindresultaat er zo uit moeten zien